Zavičaj

Sa svih meridijana svijeta pogledi su dopirali do Njujorka

" Znali su žitelji – gorštaci vašeg zavičaja da svaka riječ o Gusinju je kao „direk“ podupirač za što brži ekonomski i svaki drugi napredak. Znaju Gusinjani da je svaki čovjek dužan zavičaju da pomogne."

Pise: Rifat Gruda    

-Još jednom se potvrdila ona narodna „ Više ću naučiti na gusinjskom fakultetu, nego na svim svjetskim akademijama“ (Zuvdija Hodžić)
-Kako god da legnem u krevetu – glava mi je okrenuta prema zavičaju, bilo dje da se nalazio na ovozemaljskoj kugli

Gusinje/ Njujork – Da smo svi zajedno mi Gusinjani vezani za svoj zavičaj „pupčanom vrpcom“ – još jednom se, po ko zna koji put „ovjerilo“ na „VEČERI DIJASPORE“ u Njujorku. Da su Gusinjani pametni za pet, a sposobni za deset ljudi – i to se pokazalo na ovoj zajedničkoj večeri – uz prisustvo ekstravagancije, mladih i starih i nadasve ljubavi prema rodnom kraju – našem Gusinju.
Sa svih meridijana svijeta pogledi su dopirali do Njujorka, ulazili u salu gdje se održavalo „Veče gusinjske dijaspore“, a uzdasi za rodjenim ognjištem s vremena na vrijeme gasili zaplamtelu želju da Gusinje za trenutak „stvorimo“ tu gdje se govorilo, pjevalo, zahvaljivalo, i da se popije hladna izvorska voda „Sa opjevanih Alipašinih izvora“
Dok je na podijumu govorila prva dama Gusinja, predsjednica najmmladje crnogorske opštine, Anela Čekić, svi u svečanoj Sali su svaku njenu riječ upijali, krili je u njedrima i pakovali u svojim srcima. Željeli su da čuju od nje – samo lijepe riječi, što bi rekli naši stari – melemne riječi. Tako je i bilo. Servirala im je naša draga predsjednica sve rezultate i uspjehe ove lokalne samouprave. Sve im je predočila, kao na tacni. Prisutni su bili više nego očarani postignutim.
-Ukrovili smo objekat Doma kulture u Vusanju, asfaltirali ulicu u jezgru Gusinja, postavili horizontalnu signalizaciju, otvorili desetak kancelarija za opštinsku administraciju, skupštinsku salu, uredjeno gradsko muslimansko groblje, izgradili uz Vašu nesebičnu pomoć tri mosta na nadaleko poznatim Alipašinim izvorima, očekujemo završetak radova na izgradnji puta Gusinje – Podgorica, preko teritorije Republike Albanije, koji će tri puta biti kraći od postojećeg, most na rijeci Grnčar, koji će biti prilazna staza za novu sportsku salu, gradjevinski radovi na opštinskom zdanju u centru Gusinja – a sve uz pomoć Vlade Crne Gore – preko Direkcije javnih radova i uz svesrdnu pomoć naše dijaspore, kazala je izmedju ostalog  Anela Čekić, predsjednica opštine Gusinje.
Tu su i nove kancelarije državnih organa – biroa za zapošljavanje i Centra za socijalni rad. Uskoro se očekuje otvaranje još niz drugih službi državnih organa, dodala je ona.
Podrhtavalo je Gusinje, 13.decembra u prohladnoj večeri. Znali su žitelji – gorštaci vašeg zavičaja da svaka riječ o Gusinju je kao „direk“ podupirač za što brži ekonomski i svaki drugi napredak. Znaju Gusinjani da je svaki čovjek dužan zavičaju da pomogne. To je njihovo moto. Tako će i biti. Zato sa nestrpljenjem očekuju otvaranje novih proizvodnih linija gdje će se uposliti mladi i stručni kadrovi – čime bi se migraciji reklo „STOP“. I više od toga.
I stranica „EURO GUSINJE“ je pomogla da se drugu noć, nakon održane Večeri dijaspore, mnogi iz cijelog svijeta na trenutak nadju na ovoj večeri dijaspore, na trenutak vide svoje i čuju njihovu pjesmu o najljepšem mjestu na svijetu.
„Novi Amsterdam“ je te noći bio „centar Gusinja“. Ni ledeni treptaj tudjine, nije mogao spriječiti da se baš u centru Njujorka – te noći preseli jedno „malo Gusinje i pjeva o sebi“.
Sve ove epitete o veličanstvenoj Večeri dijaspore“ i sve ono što se dešavalo u toku ove „Gusinjske noći“ u Njujorku – treba posebno zahvaliti udruženju „EURO GUSINJE“, njegovim članovima i svima drugima koji su – svako na svoj način pomogli ovu manifestaciju.
Posebnu zahvalnost ovdašnji Gusinjani i svi oni iz cijele Evrope i Skandinavije upućuju Rafetu Hotu, predsjedniku, Mirzi Vukelj, potpredsjedniku,Selimu Cekicu sekretaru,Alju Kobilicu, Mišu Radončiću i svima koji su aktivno uključeni u ovom udruženju.  Mnogi su zvali autora ove priče o Večeri dijaspore, da se oglasi povodom ove manifestacije i na svoj način „obilježi“ tu po svemu „specifičnu gusinjsku noć“. Evo, poslušao sam ih, i na svoj način, i svojim rutinerskim stilom do nekle dočarao zbivanja sa večeri.
Ali, ovo je samo mali, kratki raport iz ravnog Gusinja. I dok se mrak lagano spušta sa visokih planina Prokletija- usnuli prirodni biseri – Oko Skakavice, vodopad i kanjon Grlja, Alipšini izvori, utihle doline Grebaje i Ropojana i brze planinske rijeke Vruja i Grnčar – spremni su da „prenoće“ sa željom da konačno u Gusinju dolaze bolji dani. Da će Gusinje u skorije vrijeme, zahvaljujući svojoj vjernoj i odanoj dijaspori, posebno ovoj u Njujorku, i svesrdnoj pomoći Vlade Crne Gore – dobiti konture nove moderne urbane sredine sa privrednim procvatom.
Gusinjani su posebno dirnuti toplim riječima gospodina ambasadora Zorana Jankovića koji je izmedju ostalog kazao „Vi, moji dragi Gusinjani se ne morate vraćati u Gusinje, samo šaljite novac“.
I gospodin dr Elvis Omeragić, je svojim manirom iskusnog oratora – predočio prisutnima na Večeri dijaspore – šta je sve rukovodstvo opštine Gusinje sa svojim saradnicima ostvarilo u ovom kratkom periodu  i zahvalio rukovodstvu „EURO GUSINJE“ na svim njihovim aktivnostima i angažovanjima oko uredjenja i zaštite Alipašinih izvora, kao i Ramu Feratoviću, donatoru na sanaciji divlje deponije nedaleko od gusinjskog groblja.
Nekda se pričalo – da ako stignete u Gusinju, znajte da ste daleko dogurali. Danas je ta priča zaboravljena. Ako ste stigli u Gusinju, znajte da ste u „Centru svijeta“. I da je bajrak crnogorskih planina ovdje pobodjen. Na krovu Crne Gore. Na vrhu Zla Kolata na 2.534.metra nadmorske visine, nedaleko od Vusanja na planini Bjelič, u neposrednoj blizini crnogorsko-albanske granice. Što je svakako predznak – novog života i prosperiteta ovih gorštaka.

  Foto: Zovdo Radoncic
Displaying IMG_3790.JPG
Eurogusinje.org

Komentari

Nadimak
Naslov
Komentar