Zanimljivosti

Evo zašto nije dobro da preskačete obroke

Evo zašto nije dobro da preskačete obroke


Iako ne uspevamo uvek da pronađemo dovoljno vremena da sednemo i pojedemo zdrav, uravnotežen obrok, vrlo je važno da pojedemo bar neš

Preskakanje obroka ima mnogo više dejstava nego što ste, možda, mislili. U nastavku donosimo tri najčešće posledice neredovnih obroka. 

Velika šansa za kasnijim prejedanjem 

Propustili ste obrok? Kada, napokon, pronađete vremena za obedovanje verovatno ćete pojesti više nego inače, jer ste jako gladni i pokušavate da nadoknadite hranu koju ste propustili. To, u mnogo slučajeva, znači pretrpavanje “brzom hranom” kojianikako nije najbolji izbor ako brinete o svom zdravlju. Na kraju, preskakanje jednog obroka dnevno rezultuje unošenjem više kalorija nego što nam je potrebno. 

Pad energije i šećera u krvi 

Vašem telu treba dovoljno šećera koji će se, kasnije, pretvoriti u energiju. To, naravno, ne znači da svaki dan treba da navalite na kolače, ali potrebno je održavati stabilan nivo šećera u krvi. Na primer, sveže voće idealan je izvor prirodnog šećera. Ako propustite obrok, rizikujete pad nivoa energije, što podrazumeva i nedovoljno telesne aktivnosti (zbog umora). S druge strane, zbog niskog šećera u krvi možete biti umorni i razdražljivi, a možda ćete i teže pamtiti stvari. 

Povećan rizik od raznih oboljenja 

Studija sa univerziteta Harvard otkrila je kako su ljudi koji preskaču doručak skloniji srčanim oboljenjima. Vašem telu potrebna je prava kombinacija hranljivih stvari kako bi proizvelo važne lipide i hormone, a nedovoljan unos hrane u organizam između ostalog povećava i krvni pritisak. Trebalo bi da se držite ustaljenog rasporeda obroka kako bi vaše telo znalo kada hrana dolazi. Ako nemate vremena za celoviti obrok, pokušajte da pojedete barem nešto kako biste mogli normalno da funkcionišete ceo dan.

Izvor: B92.net / Eurogusinje.org

Komentari

Nadimak
Naslov
Komentar