Dijaspora

Manifestacija "Dani Iseljenika"odrzana u Gusinju

 

04.04.2019 02:16
Slika
 
Manifestacija "Dani Iseljenika"odrzana u Gusinju
 
 
U ponedeljak 30. jula 2018. godine, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova - Uprave za dijasporu i Opštine Gusinje, u Gusinju je održana tradicionalna manifestacija „Dani iseljenika“, čiji je cilj jačanje veza matične zemlje sa iseljenicima. U okviru programa manifestacije u jutarnjim satima potpisan je Sporazum o bratimljenju opština Gusnje i Peć, organizovan Okrugli sto na teme od interesa za dijasporu, dok je u popodnevnim satima odigrana fudbalska utakmica između „zavičajaca“ i „dijaspore“.

   U večernjim satima organizovana je centralna proslava kojoj su prisustvovali brojni gosti iz javnog, političkog i kulturnog života Crne Gore, veliki broj iseljenika i lokalnog stanovništva.
1066_1.jpg   U novoj zgradi Opštine Gusinje u 11h upriličena je ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju opština Gusinje i Peć. Sporazum su potpisali predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić i predsjednik Opštine Peć Gazmend Muhadzeri. Jedan od prioriteta ove dvije opštine je otvaranje graničnog prelaza Murino-Čakor-Peć, što bi olakšalo komunikaciju i protok stanovništva, kao i turista koji sve više posjećuju ovo područje. Takođe će se raditi zajednički na infrastrukturnim projektima bitnim za razvoj ovog područja.
1066_4.jpg
Okrugli sto na temu „Uloga i značaj dijaspore u perspektivi razvoja Crne Gore“, održan je u novoj sali Skupštine opštine Gusinje, a prisutne predstavnike dijaspore pozdravili su potpredsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždija Jarović, predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić i direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović. U okviru prvog panela, izlaganja iz oblasti nauke i kulture imali su: v.d. generalni direktor Generalnog direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u MVP Veljko Milonjić, projektni menadžer za istraživanje – Projekat INVO/HERIC u Ministarstvu nauke Saša Ivanović i samostalna savjetnica I za nepokretnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Dobrila Vlahović. 
1066_5.jpg
Po završetku vrlo interaktivne diskusije u okviru prvog panela, uslijedio je drugi panel, na kojem su izlaganja iz oblasti privrede, trgovine, investicija i konzularnih poslova imali: potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, načelnik direkcije za politiku i režim spoljne trgovine u Ministarstvu ekonomije Kadrija Kurpejović, načelnica u sektoru za finansije Zavoda za zapošljavanje CG Svetlana Krgović, rukovodilac sektora za istraživanje i analizu u Agenciji za promociju stranih investicija Dražen Vlaović i kordinator odeljenja za regionalne finansijske plasmane u Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore Dževad Mekić. 
1066_6.jpg
Na okruglom stolu pokrenute su brojne teme od značaja za nauku i potrebu uključivanja naučnog potencijala iz dijaspore, skoncentrisanog na prestižnim univerzitetetima, naučnim institutima i istraživačkim laboratorijama širom svijeta, u crnogorsku naučnu zajednicu. Takođe se, u okviru prvog panela, diskutovalo o kulturi, kulturnoj politici i očuvanju bogate materijalne i nematerijalne kulturno-istorijske baštine. Drugi panel bio je u potpunosti posvećenen ekonomskoj, privrednoj i razvojnoj problematici, naročito sjevera Crne Gore, kao i mogućnostima investiranja, poljoprivrednog i infrastrukturnog razvoja sjevernog dijela naše države.
1066_7.jpg
U popodnevnim časovima, na Gradskom stadionu u Gusinju, odigrana je prijateljska fudbalska utakmica između predstavnika „matice“ i „dijaspore“. Na početku utakmice intonirana je crnogorska himna, a nastavak je karakterisao sportski duh i dobro raspoloženje igrača. Utakmica je završena izvođenjem penala, a rezultat je bio 2:1 u korist „dijaspore“. Izuzetno posjećena centralna proslava manifestacije „Dani iseljenika“ održana je istog dana u 20h, na platou ispred OŠ „Džafer Nikočević“. U ime grada domaćina, zvanice je pozdravila predsjednica Opštine Anela Čekić ističući zahvalnost dijaspori na doprinosu i naporima koje su učinili u procesu povraćaja statusa opštine Gusinje. Navodeći da „uvijek spremna da pomogne u svim oblastima u opštini Gusinje“ dijaspora, kao jedan o najvećih naših resursa, neraskidivo je vezana za svoju maticu i predstavlja sponu sa razvijenim i demokratskim zemljama, uvijek spremna da pomogne. Ispred organizatora događaja – Uprave za dijasporu skup je pozdravio direktor mr Predrag Mitrović koji je ocijenio da je večerašnji skup potvrda Vlade Crne Gore da bude bliska sa dijasporom, ma gdje živjela van granica svoje domovine, kao i da je briga o dijaspori strateški cilj državnih institucija. „
1066_13.jpg
Prepoznajući značaj i potencijal dijaspore, ciljanim mjerama i proaktivnom politikom ćemo raditi na boljem međusobnom povezivanju, produbljivanju veza i integraciji naše dijaspore u crnogorski društveni, ekonomski i kulturni život“ – kazao je Mitrović. Potpredsjednik Skupštine CG Branimir Gvozdenović ukazao je da je uvijek postojala jaka veza iseljenika sa svojom maticom, kao i da, iako se ne zna precizno tačan broj iseljenika, postoji realna procjena da se radi o još jednoj Crnoj Gori izvan njenih granica. „Odnosi svake ozbiljne države počivaju na emociji, ali i realnim potrebama i razmišljanjima kako da, uprkos daljini, sačuvamo svoju kulturu, tradiciju, jezik i prenesemo na mlađe generacije – da budu svoji, a ostanu naši“ – poručio je Gvozdenović.
1066_14.jpg   U nastavku svečanosti uslijedio je prigodan kulturno – umjetnički program u kojem su učestvovali: Nina Strugar, Žuti Serhatlić, Goran Vratnica, Željko Samardžić, KUD „Džafer Nikočević“, Đorđije Tatić i Sanja Crvenica. Na proslavi je i premijerno prikazan dokumentarni film „Moje Gusinje“ koji predstavlja poklon Uprave za dijasporu Opštini Gusinje i njenoj dijaspori.
1066_11.jpg   U okviru manifestacije „Dani iseljenika“, u utorak 31. jula, sa početkom u 21h u sali Centra za kulturu Opštine Gusinje prikazana je predstava „Mirovna misija“. 
0 0

Brojač posjeta april 2019

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 5673

Ukupno pregleda: 43538

Kontaktirajte nas

 

 

Euro Gusinje,Inc
Redakcija web portala
Facebook
Instagram

Mapa: Gusinje i Plav

IKC Gusinje