Dijaspora

Kako ibadetiti i sta raditi u 27 noci,vrjednijoj od hiljadu mjeseci

 

31.05.2019 20:44
Slika
 
Premda se smatra da je objava počela u jednoj od neparnih noći posljednje trećine ramazana, uvriježeno je mišljenje da je to 27. noć. Islamski ummet koji u stopu slijedi sunnet svoga Poslanika, s.a.v.s., ne podiže zastave niti oružje radi ove noći, nego se takmiči da je provede vjerujući i tražeći nagradu kod Allaha, dž. š. 

Dovoljna je vrijednost ove noći to što je ona vrednija od hiljadu mjeseci. 

Allah dž.š. je rekao:

Mi smo ga počeli objavljivati u noći kadr,

a šta ti misliš šta je noć kadr?

Noć kadr je bolja od hiljadu mjeseci,

meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake,

sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane (El-Kadr 1-5). U ovoj noći se rješava svaki mudri posao. Allah je rekao:

- Mi smo počeli da je u blagoslovljenoj noći objavljujemo i Mi, doista, opominjemo - u kojoj se svaki posao riješi po zapovijedi Našoj! Mi smo, zaista, slali poslanike kao milost Gospodara tvoga - On, uistinu, sve čuje i sve zna (Ed-Duhan 3-6). 

Ova noć je mubarek noć i kome bude uskraćena, uskraćeno mu je svako dobro, a njeno dobro nedostupno je samo nesretniku. Stoga, muslimanu koji pazi na pokornost Allahu je preporučeno da oživi ovu noć vjerovanjem i željom za velikom nagradom, pa ako to učini, Allah će mu oprostiti njegove prethodne grijehe.Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Ko probdije noć kadr vjerujući i tražeći nagradu samo od Allaha, bit će mu oprošteni prethodni (mali) grijesi.''

 Također, pohvalno je upućivati dovu, i to što je više moguće, jer se prenosi od Aiše, r.a., da je rekla: "Upitala sam: 'Božiji Poslaniče, ako pogodim noć kadr, šta ću moliti u njoj?' Odgovorio je: 'Moli: 'Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-avfe fa'fu anni. (Gospodaru moj, Ti praštas i voliš oprost, pa mi oprosti).'''Od Ibn-Abbasa, r.a., prenosi se da je rekao: "Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Lejletu-l-kadr je vedra i blaga noć, ni vruća niti hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno." 

Vjernici 27. noć u BiH najčešće provode u džamijama. Nakon teravih-namaza, negdje se uče mevludi i svakako noćni ili tespih-namaz. Također, moguće je u tišini vlastitog doma, za nafaku i oprost od grijeha učiti namaz od dva rekata na kojima se uči sedam puta sura Ihlas, a potom nakon predavanja selama 72 puta Subhanallah.

Izvor: Hayat.ba
0 0

Brojač posjeta april 2019

Broj online korisnika: 2

Broj jedinstvenih posjeta: 6594

Ukupno pregleda: 54479

Kontaktirajte nas

 

 

Euro Gusinje,Inc
Redakcija web portala
Facebook
Instagram

Mapa: Gusinje i Plav

IKC Gusinje