Zavicaj

Nova turistička ponuda u Plavu: Vrhovima prokletijskog lednika

Izvor: CDM.me

20.09.2019 02:57
Slika
 

Lednik dužine 35 kilometara koji se spuštao sa Prokletija, usjekao je dolinu između Gusinja i Plava, kojom danas teče rijeka Ljuča sve do Plavskog jezera. Od nagomilane zemlje koju je lednik nosio pred sobom nastajala su brojna brda i uzvišenja. Na jednom od tih uzvišenja sagrađen je i Plav.

Ovo je dio priče projekta pod nazivom “Vrhovim prokletijskog lednika” koji je realizovalo nevladino udruženje “Klaster za turizam” u Plavu, u okviru poziva Nacionalne turističke organizacije za razvoj inovativnih turističkih proizvoda.

U neposrednom okruženju Plava obilježena je staza za šetanje u dužini oko pet kilometara, koja je povezala centar grada sa dva vidikovca Vardište i Ćuljuntra, čime je dodatno obogaćena i unaprijeđena turistička ponuda grada.

Kako kaže predsjednik ove organizacije Sulejman Dešić, ideja za da se realizuje ovaj projekat potekla je od samih turista.

“Turisti koji dolaze u Plav, posebno u popodnevnim satima, interesuju se za laganu šetnju u blizini grada, jer je za odlazak na neku dalju lokaciju i za planinarenje na Hridsko jezero ili Visitor u tom periodu već kasno. Tako smo i došli na ideju da ustanovimo ovu tematsk-edukativnu stazu, i da ispričamo priču o nastanku Plava, i ledniku sa Prokletija. Vjerujemo da će posjetiocima ovo biti interesantno, jer dio staze prolazi stazom Vrhovi Balkana. Takođe, značajan dio građana odavno koristi ovu stazu za šetnju od Plava do Vradišta, samo smo je mi sada proširili i povezali u jednu kružnu cjelinu”, kazao je Dešić.

Na određenim dijelovima staze i na vidikovcima su postavljene klupe i stolovi za odmor, korpe za otpatke i infotable sa mapom grada na kojoj je ucrtana staza. Takođe, urađena je informativna brošura na našem i engleskom jeziku, markirana staza i postavljena turistička signalizacija.

Izvor : CDM.me

 


https://www.cdm.me/drustvo/nova-turisticka-ponuda-u-plavu-vrhovima-prokletijskog-lednika/

0 0

Brojač posjeta april 2019

Broj online korisnika: 2

Broj jedinstvenih posjeta: 10968

Ukupno pregleda: 108582

Kontaktirajte nas

 

 

Euro Gusinje,Inc
Redakcija web portala
Facebook
Instagram

Mapa: Gusinje i Plav

IKC Gusinje