Zavicaj

Put od podgorice do Gusinja ce biti kraci za 120km

Podgorica - Gusinje

16.08.2019 17:50
Slika
 

Rekonstrukcija puta Dinoša-Cijevna Zatrijebačka, odnosno do granice sa Albanijom započela je 17. jula i trebalo bi da bude završena za godinu. Nakon rekonstrukcije ove dionice, regionalna saobraćajnica od Podgorice do Gusinja biće dugačka 75 kilometara.

Inženjerka Uprave za saobraćaj Svetlana Janjević, koja je koordinatorka radova na rekonstrukciji puta Dinoša-Cijevna Zatrijebačka, saopštila je Pobjedi da je ovaj putni pravac dugačak 17,3 kilometara, a da je izvođač radova podgorička kompanija Tehnoput.

“Vrijednost radova je oko devet miliona eura, a ugovoreni rok za završetak posla je sredina jula naredne godine”, precizirala je Janjević.

Ova dionica puta se završava do novoizgrađenog graničnog prelaza Cijevna Zatrijebačka Grabom na granici sa Albanijom, koji je završen, ali još nije funkcionalan. Ova dionica je dio regionalnog puta od Podgorice do Gusinja koji najvećim dijelom prolazi kroz Albaniju. Dio puta koji ide kroz Albaniju je završen, a ideja o povezivanju Gusinja i Podgorice preko Albanije stara je decenijama. Od glavnog grada do Gusinja, putnim pravcem kroz kanjon Morače, putovanje traje nešto duže od tri sata. Toliko je potrebno da bi se prešla udaljenost od oko 200 kilometara.

Nakon rekonstrukcije ovog jedinog preostalog dijela regionalnog puta, saobraćajnica od Podgorice do Gusinja biće dugačka oko 75 kilometara, odnosno put do Gusinja će biti kraći za oko 120 kilometara.

SJEVER-JUG

Iz Vlade je ranije istican višestruki značaj puta Podgorica – Gusinje, posebno u dijelu koji se odnosi na povezivanje sjevera i juga Crne Gore, koji će kao alternativni put znatno skratiti udaljenost Podgorice i Gusinja. Pored povezanosti sjevera i juga ovaj put će, kako je ranije ocjenjeno iz Vlade uticati i na valorijazaciju kanjona rijeke Cijevne koji će biti dostupan turistima. Ranije je iz Vlade poručeno da je projektnom dokumentacijom posebnovođeno računa o zaštiti životne sredine i ambijentalnog reljefa kanjona Cijevne.

 

“Postojeći kolovoz na dionici od Dinoše do Cijevne Zatrijebačke je širok od tri do četiri metra, a nakon rekonstrukcije i proširenja kolovoz će biti širok 6,1 metar”, kazala je Janjević.

Ona je dodala da će se na pojedinim djelovima ove dionice izgraditi potporni zidovi, kao i da će biti izgrađeno nekoliko obaloutvrda, kojima se obala štiti od erozije radi zaštite puta i regulacije korita rijeke Cijevna.

“Projekat puta je koncipiran tako da se što više “bježi” od Cijevne odnosno da se sa proširenjem puta ide što više desno prema brdu, osim na mjestima gdje će biti obaloutvrde koje se rade od kamenih blokova, da bi se lijepo uredilo korito Cijevne”, objasnila je Janjević.

Ona je dodala da pri rekonstrukciji treba izmijeniti dosta postojećih instalacija.

“Na prva dva kilometra puta koji je naseljeni dio okružen kućama, rade se obostrani trotoari i atmosferska kanalizacija. Tu se radi separator za prečišćavanje tih otpadnih voda sa kolovoza, a u nastavku se rade cjevasti -pločasti propusti”, rekla je Janjević.

EKSPROPRIJACIJA

Prema njenim riječima, eksproprijacija zemljišta pored ove saobraćajnice je u toku, pa treba riješiti imovinsko-pravne odnose, naročito na prvom dijelu ove dionice koja prolazi kroz naseljeno područje.

“Pored postojećeg puta ima i državnog zemljišta, naročito na desnoj strani, ali ima i privatnog, naročito u prvih kilometar i po puta koji prolazi kroz naseljeno područje, gdje ima eksproprijacije i sa lijeve i da desne strane puta, sa obzirom na to da se u tom dijelu rade trotoari sa obje strane saobraćajnice, odnosno pravi se, maltene, gradska saobraćajnica”, objasnila je Janjević.

 

Izvor: Pobjeda, CDM 

https://www.cdm.me/ekonomija/put-od-podgorice-do-gusinja-ce-biti-kraci-za-120-kilometara/

0 0

Brojač posjeta april 2019

Broj online korisnika: 1

Broj jedinstvenih posjeta: 10968

Ukupno pregleda: 108605

Kontaktirajte nas

 

 

Euro Gusinje,Inc
Redakcija web portala
Facebook
Instagram

Mapa: Gusinje i Plav

IKC Gusinje