Humanost

Humanost je odlika velikih ljudi: Građani grade kuću za samohranu majku iz Plava

PLAV

11.12.2019 02:51
Slika
 

Humanost je odlika velikih ljudi. To su pokazali građani okupljeni oko NVO “Prijatelji Plava“ koji već dva mjeseca danonoćno rade na izgradnji kuće za samohranu majku dvoje djece i suprugu pokojnog Admira Lukovića iz tog grada.

Nakon smrti Lukovića, iza njega, bez osnovnih uslova i sredstava za život, ostala je supruga sa dva maloljetna sina od osam i pet godina.

U Plavu, na sreću, priča fotograf Adem Ado Softić, postoji Nevladina organizacija “Prijatelji Plava“ i bezbroj dobrih ljudi koji su, kao i mnogo puta prije toga, priskakali u pomoć svima kojima je bila neophodna.

“Njihovom munjevitom akcijom, za svega tri nedjelje, u naselju Bobeza pored Plavske rijeke, par stotina metara udaljenom od centra grada, 28. septembra započela je izgradnja nove kuće za Admirovu suprugu i dva maloljetna sina. Danas, dva mjeseca nakon početka radova, zahvaljujući brojnim donatorima koje je ovdje nemoguće nabrojati, kuća je već pokrivena, a šupljine za prozore i vrata zatvorene su eloksiranom bravarijom”, navodi Softić.

Iako je 1. decembar, a Visitor već uveliko prekriven snijegom, “Prijatelji Plava” i danas rade punom parom, a radiće dok god to vremenske prilike budu dozvoljavale.

Plav se nalazi na nekih četrdesetak kilometara južno od Berana pa je vijest o izgradnji kuće za porodicu Admira Lukovića sa malim zakašnjenjem stigla i do čovjeka bez koga nije prošla skoro ni jedna humanitarna akcija u ovom dijelu Crne Gore. Riječ je, navodi Softić, o Vladanu Popoviću, koji ima firmu za izradu i ugradnju eloksirane bravarije.

“Pošto su Prijatelji Plava već bili postavili sva vrata i prozore, njegova prva rekcija bila je donacija spoljašnjih roletni za čitavu kuću Lukovića, a nakon njihove ugradnje ostavio je širom otvorena vrata i telefonsku liniju za svaku drugu vrstu pomoći ljudima iz Plava koji su pokrenuli ovu veliku humanitarnu aciju”, ističe Softić.

Vladan Popović je, podsjeća Softić, čovjek koji se među prvima odazvao pozivu za pomoć oko saniranja posljedica požara na kući Svetislava Milivojevića Baćka po kome se trafika ispod zgrade Osnovnog suda u glavnoj beranskoj ulici, kultno mjesto i glavno sastajalište Ivangrađana, i danas zove “Baćkova trafika“.

“Njegova kuća iza nekadašnje Štamparije u Šaćinoj bari bila je skoro potpuno uništena u požaru koji je izbio na Bogojavljenje, 19. januara 2017. godine. Već na prvoj donatorskoj večeri pod nazivom “Vidimo se kod Baćkove trafike“ Vladan je donirao kompletnu stolariju, ulazna vrata i sve prozore za njegovu novu kuću. Baćkove suze radosnice prilikom predaje ključeva i topli pogled zahvalnosti bili su najveća Vladanova satisfakcija za sve što je uradio da pomogne čovjeku čije je ime postalo jedan od sinonima za Ivangrad i našu mladost provedenu u njemu”, sjeća se Softić.

Vlada Popović je, ističe Softić, danas prijatelj Plava, prijatelj Berana, prijatelj planete, prijatelj čovjeka i svih onih koji u ovom svijetu beznađa još uvijek vjeruju u prijateljstvo i humanizam bez granica.

“Dok god postoje takvi ljudi, ovdje će postojati i nada u bolje sjutra za sve nas na ovoj napaćenoj planeti, koju danas pokreću i tjeraju da se i dalje vrti još samo otkucaji njihovog velikog srca”, zaključuje ovu lijepu priču Softić.


Izvor: SandzakPRESS
0 0

Brojač posjeta

Ukupno pregleda: 569513

Kontaktirajte nas

 

 

Euro Gusinje,Inc
Facebook
Instagram
Redakcija web portala

Mapa: Gusinje i Plav

IKC Gusinje